Unieke vezelhennepdeal voor duurzaam bouwen in Fryslân
Vandaag is de Fryske Vezelhennepdeal ondertekend door meer dan 30 partijen, waaronder woningcorporaties, bouwbedrijven, ontwikkelaars en overheden.

Leeuwarden, 25 oktober 2024 – Vandaag is de Fryske Vezelhennepdeal ondertekend door meer dan 30 partijen, waaronder woningcorporaties, bouwbedrijven, ontwikkelaars en overheden. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de regionale vezelhennepketen. De komende jaren zal hennepisolatie, geproduceerd in Fryslân, worden toegepast in ten minste 1000 Friese bouw- en renovatieprojecten.
Regionale keten voor biobased bouwen
De deal vormt de basis voor de eerste volledige regionale keten voor biobased bouwen in Nederland. Lokale, duurzame materialen zoals Hempwool geproduceerd door GreenInclusive worden ingezet in (ver)bouwprojecten, waardoor de samenwerking tussen boeren, bouwbedrijven en woningcorporaties wordt versterkt. Dit initiatief, wat geïnitieerd en aangejaagd is door Vereniging Circulair Friesland, draagt bij aan de overgang naar een circulaire economie in de regio.
Ondersteuning van woningcorporaties en bouwbedrijven
Verschillende Friese woningcorporaties en hun bouwpartners zetten zich in om vezelhennepisolatie toe te passen bij renovaties. Deze gezamenlijke aanpak geeft een sterke impuls aan de Friese vezelhennepindustrie. Samen geven zij afzetgarantie om meer dan duizenden woningen voorzien van het duurzame product. Eerder werd Hempwool van GreenInclusive al grootschalig toegepast in het Kooi Stadion van SC Cambuur, een voorbeeld van de veelzijdige inzetbaarheid van dit materiaal.
Nieuwe markt voor Friese boeren
Friese gemeenten en de provincie stimuleren de vraag door in hun aanbestedingen te kiezen voor biobased materialen. Door het commitment van de betrokken partijen kan GreenInclusive een productiefaciliteit voor biobased isolatiematerialen in Friesland opzetten. Hierdoor kan het bedrijf de ruim 110 betrokken Friese boeren een stabiele afzetmarkt voor hun hennepproducten garanderen, met prijsgaranties die bijdragen aan een gezonde agrarische sector.
CO2-winst en certificering
GreenInclusive gaat de CO2-winst van ruim 1700 ton door het gebruik van Hempwool vastleggen en certificeren. De opbrengsten van deze certificaten komen ten goede aan de lokale landbouw, waardoor de productie van duurzame materialen direct bijdraagt aan de Friese landbouweconomie.
Unieke samenwerking en toekomstperspectief
De Fryske Vezelhennepdeal is een uniek project dat niet alleen kansen biedt voor duurzaam bouwen, maar ook voor de versterking van de regionale economie en de landbouwsector. Om de uitrol van vezelhennep te ondersteunen, wordt een kennisprogramma opgezet dat alle betrokken partijen begeleidt in het gebruik van het materiaal.
De toepassing van vezelhennep leidt tot een lagere CO2-uitstoot, verbeterde woonkwaliteit en meer werkgelegenheid. Deze deal is een voorbeeld van duurzaam bouwen en draagt bij aan de bredere transitie naar een circulaire economie, ondersteund door de Nationale Aanpak Biobased Bouwen.